Vroiam de mult sa scriu despre texturi..acele stampile sau foi de texturare, cu care se pot realiza atat de multe efecte si tehnici.
Pentru cei care nu lucreaza cu lut polimeric, vreau sa mentionez ca nu vorbesc despre stampile sau texturi pentru hartie, acestea nu se preteaza foarte bine pe lut polimeric. Am testat si asa ceva, dar din pacate sunt mici, modelul foarte mic, nu foarte adanci.
Am testat multe tipuri de texturi (ma voi referi asa la toate materialele si uneltele folosite pentru texturare), de la multi producatori. Preferatele mele raman cele produse de Lisa Pavelka, sau cel putin care ii poarta numele. In primul rand materialul, un cauciuc de buna calitate, flexibil, rezeistent, care se curata foarte usor. Am testat si Makins sau Staedtler, dar nu m-au multumit.
Texturile Lisa Pavelka vin in foarte multe modele, sunt foarte adanci (aici ma refer la tiparul texturii), astfel ca pot fi folosite cu usurinta pentru mokume gane si nu doar pentru a imprima un model finut, cum sunt cele de la Staedtler. De asemenea se pot folosi usor pentru tehnica sutton slice, una din preferatele mele, si nu se taie in momentul in care vom razui.
Alte texturi, de fapt un singur model pe care l-am gasit util, a fost de la Makins, modelul cu fagure de miere, pentru care am gasit un tutorial foarte interesant, dar materialul este foarte rigid, un fel de plastic usor, ceea ce face textura sa fie mai greu de folosit.
Ce putem realiza cu aceste texturi si daca merita investitia? Va asigur ca merita, deoarece se pot folosi in multe tehnici de baza: mokume gane, mica shift, sutton slice, dar si pentru texturare diverse obiecte sau bijuterii, folosit apoi pogmenti metalici sau culori acrilice. Consider ca astfel de texturi nu ar trebui sa lipseasca din "recuzita" voastra de modelat. Daca sunteti inventivi se pot improviza multe texturi folosind obiecte din casa, unelte, bureti, materiale, dantela, in schimb aplicatiile si efectele sunt mai reduse.
Va las mai jos si cateva exemple, creatii facute de-a lungul timpului, folosind diverse texturi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu